Skip to content

Vanilkové rohlíčky

  • 250 g másla
  • 350 g hladké mouky
  • 110 g moučkového cukru
  • 120-150 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • vanilkový lusk
  • dva žloutky
  • sůl (cca 1g)
  • trocha citrónové kůry

Smícháme hladkou mouku a curk a vše 2x přesejeme přes cedník. Přidáme změklé máslo, dva žloutky, vanilku a jemně nastrouhané ořechy. Osolíme a přidáme trochu citrónové kůry. Zpracujeme vláční těsto, hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici odležet do ruhého dne.

Hotové těsto musí být po celou dobu studené, vždy odkrojte kousek, se kterým budete pracovat. Vytvarujte cca 1 cm širokého hada a rozkrájejte jej na 5 cm dlouhé kousky. Vytvarujte malé rohlíčky, ty pokládajte na pečící papír nebo přímo na plech vedle sebe.

Ihned po upečení jsou rohlíčky velmi křehké a musí se nechat chvíli vychladnout. Poté se ještě teplé rohlíčky obalují v moučkovém cukru. Rozležení alespoň 14 dní.