Skip to content

Kynutý švestkový koláč s drobenkou

  • 500 g hladké mouky (nebo směs 300 g hladké 200 g polohrubé)
  • 200 ml mléka
  • 200 g jemného pískového cukru
  • 2 vajíčka
  • 30 g droždí (nevažte, odhadem odkrojte tři čtvrtiny ze dvaačtyřicetigramové kostky)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 45 švestek (1,5 kg)

Droždí smícháme s mlékem (ohrátým na cca 30 stupňů) a lžičkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku, rozpuštěné máslo a sádlo s olejem, vajíčky atd. závěrem přidáme kvasek. Hotové těsto necháme cca hodinu kynout (zakryté ideálně potravinovou fólii s dostatkem vzduchu).

Drobenka

  • 50 g másla
  • 30 g moučkového
  • 20 g hnědého cukr krystalu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • hrubá mouka

Očistíme s napůlíme švestky (cca 1 kg) a hustě poklademe celý povrch koláče. Zasypeme drobenkou

Vymazaný plech vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Roztáhneme těsto po celém plechu

  • poklademe švestkami, posypeme drobenkou a necháme ještě 20 minut odpočinout.

Pečeme na 180°C cca 35-40 minut

Zdroj: https://www.kucharkaprodceru.cz/svestkovy-kolac/