Skip to content

Valašské Frgále

Těsto na čtyři koláče:

  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • citronové kůry z jednoho citrónu
  • a špetku soli

Ohřejeme mléko, přidáme lžičku cukru a kostrku droždí - necháme vzejít. Rozpustíme máslo. Promícháme cukr a mouku. Přidáme dva žloutky, máslo a mléko s droždím. Zaděláme těsto, necháme 40 minut kynout pod fólii.

Posypka

  • 60 g másla
  • 120 g cukru krystal
  • 120 g hrubé mouky

Povidlová náplň

  • panák rumu
  • vanilkový cukr
  • cukr podle chuti
  • skořice

Tvarohová náplň

  • 250 g tvaroh (ve vaničce)
  • vanilkový cukr
  • cukr dle chutí
  • dvě lžíce vanilkového pudinku

Pečeme na 170-180°C asi 20 - 35 minut - před pečením necháme chvilku nakynout (10 minut).