Medovníkové koule
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 60 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce medu
- 150 g cukru moučka
- 1/2 lžičky perníkového koření
- špetka soli
Smícháme mouku, cukr, sůl a jednou sodu. Rozpustíme máslo společně s medem - nesmí být moc teplé. Přidáme vejce a vypracujeme těsto.
Těsto vyválíme na 1.5 cm tlustý plát. Pokud je moc měkké, můžeme jej dát na hodinu do lednice. Těsto se nejlépe vyvaluje mezi dvěma pláty pečícího papíru - na tom spodním jej pak rovnou upečeme. Do těsta je dobré udělat vidličkou díry, aby se nevytvořila bubina.
Pečeme na 180 °C cca 10 - 12 minut - dokud není těsto do zlatova. Po upečení necháme vychladnout.
Po vychladnutí těsto nastrouháme, nebo lze těsto nalámat a zpracovat pomocí tyčového mixéru. Volitělně můžeme přidat strouhané mandle nebo ořechy.
Část drobečků (cca 150) si dejte stranou na obalování kuliček.
Dále budete potřebovat:
- 1 slazené karamelové Salko
- 250 g změklého másla
Z karamelového kondenzovaného slazeného mléka a změklého másla utřeme hladký krém a přidáme drobečky. Vyvalujeme kuličky, které následně obalujeme v zbytku drobečků. Hotové kuličky v chaldu vydrží cca 14 dní.