Skip to content

Medovníkové koule

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce medu
  • 150 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli

Smícháme mouku, cukr, sůl a jednou sodu. Rozpustíme máslo společně s medem - nesmí být moc teplé. Přidáme vejce a vypracujeme těsto.

Těsto vyválíme na 1.5 cm tlustý plát. Pokud je moc měkké, můžeme jej dát na hodinu do lednice. Těsto se nejlépe vyvaluje mezi dvěma pláty pečícího papíru - na tom spodním jej pak rovnou upečeme. Do těsta je dobré udělat vidličkou díry, aby se nevytvořila bubina.

Pečeme na 180 °C cca 10 - 12 minut - dokud není těsto do zlatova. Po upečení necháme vychladnout.

Po vychladnutí těsto nastrouháme, nebo lze těsto nalámat a zpracovat pomocí tyčového mixéru. Volitělně můžeme přidat strouhané mandle nebo ořechy.

Část drobečků (cca 150) si dejte stranou na obalování kuliček.

Dále budete potřebovat:

  • 1 slazené karamelové Salko
  • 250 g změklého másla

Z karamelového kondenzovaného slazeného mléka a změklého másla utřeme hladký krém a přidáme drobečky. Vyvalujeme kuličky, které následně obalujeme v zbytku drobečků. Hotové kuličky v chaldu vydrží cca 14 dní.