Boršč
- 600 g vepřového masa
- 2 středně velké červené řepy
- větší plechovka rajského protlaku, nebo krájených rajčat
- 1/2 hlávky zelí
- 1/2 celeru
- 1 větší petržel
- 3 střední mrkve
- cibule
- cukr a ocet
Do hrnce dáme maso, bobkový list, hřebíček, celý pepř a nové koření. Zalijeme vodou a vaříme, až je maso měkké. Poté jej vyndáme a necháme zchladnout. Vývar ponecháme na podlévání zeleniny.
V dalším hrnci osmažíme cibuli. Přidáme nakrájenou řepu (na kostičky), mrkev, celer, a petržel. Podusíme a postupně přiléváme vývar až je vše měkké.
Před koncem vaření přidáme na jemno nakrájené zelí a krájená sterilovaná rajčata nebo rajčatový protlakem. Opět provaříme. Na konec přidáme nakrájené maso a vše ještě jednou mírně provaříme.
Hotový Boršč je možné dochutit cukrem, citrónem, octem případně zahustit moukou, jak kdo chce. Na talíři zdobíme kysanou smetanou.