Skip to content

Honzovy buchty

  • 400 g hladké mouky + 100 g špaldové mouky
  • 1/2 lžičky (opravdu velká špetka) soli
  • 100 g másla rozpuštěného
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 90 g krupicového cukru
  • 50-75 g rozpuštěného másla na pomazání buchet a pekáče

Tvarohová náplň

  • 500 g tvrhého tvarohu + klasický tvaroh (ne z vaničky)
  • hrst opraných rozinek, mohou být namočené v Rumu
  • 1-2 vejce podle hustoty tvarohu
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup

  1. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné - přidejte droždí a cukr, nechejte vzejít (10 - 15 min).
  2. Promíchejte prosetou mouku, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru.
  3. Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a vzejité droždí s mlékem.
  4. Zpracujte těsto a nechte v teplém místě kynout 1-2 hodiny - po hodině vždy znovu promíchat.
  5. Vykynuté těsto podsypeme a vyválíme na válu na cca 1cm tloušťku.
  6. Vykrajujeme čtverce o velikosti 6x6 cm
  7. Čtverce plníme náplňí a klademe uzlíkem dolů do máslem vymazaného pekáče (30x40 cm) vedle sebe.
  8. Buchty je potřeba pořádně potřít máslem a nechat ještě 15-20 min kynout
  9. Zapneme troubu a necháme předehřát na 180 °C peřeme prudce 10 minut, porté snížíme teplotu na 150-160 °C a pozvólna dopékáme 40-50 minut