Skip to content

Perník na plech

Promíchejte si nejprve sypké suroviny:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 lžička jedlá soda
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 vanilkový cukr (nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu)
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • špatka soli

Mouku můžeme nakombinovat s žitnou moukou, ale to už je na vás. Doporučuji použíz maximálně 1/2 hrnku žitné mouky - jinak je těsto příliš husté.

a pak přidejte tekuté suroviny

  • 1/2 hrnku rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1 hrnek mléka
  • 3-4 lžíce povidel
  • 2 lžíce med (volitelně)
  • 1 ks vejce

Těsto můžete ještě vylepšit ořechy, rumem nebo strouhanými jablky.

Poleva na perník

  • 140 g cukru krupice
  • 100 ml vody
  • 100 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %

Vodu s cuktem vaříme 5 minut. Poté necháme vychladnout cca 10 minut (směs je velmi horká). Do tohoto sladkého sirupu přidáme nalámanou čokoládu a promícháme. Upečenou buchtu potřeme marmeládou a naneseme čokoládu.