Skip to content

Estonský kringel

Recept na těsto

  • 300g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150ml mléka
  • 15g droždí
  • 30g másla
  • 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce cukru

Postup

  1. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné.
  2. Do mléka přidáme lžičku cukru a nadrobíme droždí.
  3. Necháme vzejít kvásek.
  4. Smícháme mouku, sůl, máslo a žloutek.
  5. Přilejeme kvásek a vypracujeme těsto.
  6. Necháme asi 60 minut kynout při pokojové teplotě.

Skořicová náplň

  • 60g másla
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 3 rovné lžičky skořice

Ořechová náplň

  • 60g másla
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 3 rovné lžičky skořice
  • 80 g mletých vlašských ořechů

Maková náplň

  • 60 g másla
  • 120 g mletého máku
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 6 lžic mléka
  • lžička citronové šťávy.

Těsto po vykynutí znovu prohněteme a vyválíme na tenkou placku. Potřeme náplní po celé ploše a zarolujeme do těsného hada. Ostrým nožem rozřízněte podélně napůl a zapleteme do kruhu. Necháme na plechu ještě trochu nakynout.

Pečeme na 180°C asi 20-30 minut do zlatova.