Medovníkové kuličky
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžičky jedlé sody
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce medu
- 60-70 g cukru moučka
- 1/2 lžičky perníkového koření
- špetka soli
Smícháme mouku, cukr, sůl a jednou sodu. Rozpustíme máslo společně s medem - nesmí být moc teplé. Přidáme vejce a vypracujeme těsto.
Těsto vyválíme na cca 1 až 1.5 cm tlustý plát. Pokud je moc měkké, můžeme jej dát na hodinu do lednice. Těsto se nejlépe vyvaluje mezi dvěma pláty pečícího papíru - na tom spodním jej pak rovnou upečeme. Do těsta je dobré udělat vidličkou díry, aby se nevytvořila bubina.
Po vychladnutí těsto nastrouháme, nebo lze těsto nalámat a zpracovat pomocí tyčového mixéru. Volitělně můžeme přidat strouhané mandle nebo ořechy. Část drobečků si dejte stranou na obalování kuliček - stačí 5-6 lžic.
Dále budete potřebovat:
- 1/2 karamelové nebo klasické Salko (397g)
- 125 g změklého másla
Z karamelového kondenzovaného slazeného mléka a změklého másla utřeme hladký krém a přidáme drobečky. Vyvalujeme kuličky, které následně obalujeme v zbytku drobečků. Hotové kuličky v chaldu vydrží cca 14 dní.