🍝 Boloňská omáčka
- olivový olej
- muškátový oříšek
- mléko
- čerstvá bazalka
- 0,5 l červené víno
- 1 konzerva rajčata (pasírovaná nebo krájená loupaná)
- 1 lžička tymián
- 2 lžičky oregano
- česnek
- řapíkatý celer
- mrkev
- cibule
Postup
- Mrkev a řapíkatý celer oloupeme a pokrájíme je na drobné kousky. Cibuli taktéž oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na plátky.
- Všechnu zeleninu osmahneme na olivovém oleji. Až cibule zesklovatí, přidáme mleté maso a orestujeme ho.
- Posléze vše zalijeme mlékem a pozvolna vaříme.
- Opravdu je důležité vařit na mírném ohni, boloňská omáčka se vaří obvykle 2 - 3 hodiny, takže nikam nespěchejte.
- Když se mléko zredukuje, dolijeme červené víno a znovu pozvolna vaříme.
- Počkáme, až se i víno vyvaří a přidáme rajčatovou konzervu. Řádně promícháme, ochutíme všemi bylinkami a osolíme.
- Vaříme ještě alespoň půl hodiny, v případě potřeby přilijeme vodu. Před vypnutím ohřevu boloňskou omáčku dochutíme.
Pravou boloňskou omáčku podáváme s jakýmkoliv druhem těstovin a můžeme ji doplnit také sýrem, nejlépe parmazánem.