Estonský kringel
Recept na těsto
- 300g hladké mouky
- špetka soli
- 150ml mléka
- 15g droždí
- 30g másla
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce cukru
Postup
- Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné.
- Do mléka přidáme lžičku cukru a nadrobíme droždí.
- Necháme vzejít kvásek.
- Smícháme mouku, sůl, máslo a žloutek.
- Přilejeme kvásek a vypracujeme těsto.
- Necháme asi 60 minut kynout při pokojové teplotě.
Skořicová náplň
- 60g másla
- 5 lžic krupicového cukru
- 3 rovné lžičky skořice
Ořechová náplň
- 60g másla
- 5 lžic krupicového cukru
- 3 rovné lžičky skořice
- 80 g mletých vlašských ořechů
Maková náplň
- 60 g másla
- 120 g mletého máku
- 4 lžíce třtinového cukru
- 6 lžic mléka
- lžička citronové šťávy.
Těsto po vykynutí znovu prohněteme a vyválíme na tenkou placku. Potřeme náplní po celé ploše a zarolujeme do těsného hada. Ostrým nožem rozřízněte podélně napůl a zapleteme do kruhu. Necháme na plechu ještě trochu nakynout.
Pečeme na 180°C asi 20-30 minut do zlatova.