Skip to content

Okurky od Dr. Bubenče

Postup vhodný pro 0,72 l sklenice (bez vaření nálevu):

  • 8 tablety sacharínu
  • 5 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • kopr (ideálně květy)
  • pár koleček mrkve
  • několik plátků cibule
  • kousek křenu (např. 1×1 cm kostka)
  • 1 mírně navršenou čajovou lžičku soli (nahoru na okurky)
  • 85 ml octa (8%) – zbytek dolít vodou

Vodu doléváme tak, aby byly okurky zcela ponořené a hladina sahala cca 1,5–2 cm pod okraj sklenice. Tento prostor je důležitý pro vytvoření podtlaku při chladnutí pro bezpečné zavaření.

💡 Na 10 kg okurek potřebujete přibližně 30 sklenic (0,72l)

Používáme šroubovací sklenice o objemu 0,72 l se širokým hrdlem.

  • Sklenice důkladně umýt (myčka na 70 °C nebo ručně saponátem).
  • Sklenice sterilizovat v troubě na 150 °C po dobu 15 minut
  • Víčka zalít horkou vodou - sterilizovat nejméně 10 minut
  • Víčka musí být před nasazením suchá, jinak nechytnou.

Víčka nedotahovat silou! Utáhni je jen lehce – tzv. „na doraz“ prsty. Víčka musí být utažená tak, aby mohl při zavařování unikat vzduch. Po vychladnutí se díky podtlaku víčka přichytí pevně k hrdlu sklenice.

naplneno.jpg

Nejlepší zkušenosti mám se zavařováním okurek v troubě:

  1. Troubu předehřejeme na 150 °C (horní + dolní ohřev, bez ventilátoru).
  2. Do hlubokého plechu/pekáče vložíme složenou utěrku.
  3. Nalijeme horkou vodu (cca 85 °C) do výšky 4–5 cm.
  4. Vložíme sklenice s okurkami tak, aby se nedotýkaly.
  5. Zavařujeme 30–40 minut.

Při zavařování v troubě je nutné hlídat teplotu Ideální je dosáhnout teploty vody 80–85 °C - ve vodě a sklenicích se musí dělat jen malé bublinky, nesmí vřít. Po zavaření ihned vyndej a otoč dnem vzhůru na cca 5 minut.

voda.jpg

Po vychladnutí:

  • Víčka se musí prohnout dovnitř (podtlak).
  • Pokud víčko při stisku “kliká”, sklenice nechytla – lze znovu přezavařit s novým víčkem, nebo co nejdříve spotřebovat.

teplota.jpg

  • Sklenice postav do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené do 3/4 výšky.
  • Zahřej na 85–90 °C a drž tuto teplotu cca 25–30 minut.
  • Nepoužívej opakovaně víčka, pokud jsou zkřivená nebo poškozená.
  • Nejlépe chytají víčka Orion Bio se zeleninou