Okurky od Dr. Bubenče
Postup vhodný pro 0,72 l sklenice (bez vaření nálevu):
- 8 tablety sacharínu
- 5 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- kopr (ideálně květy)
- pár koleček mrkve
- několik plátků cibule
- kousek křenu (např. 1×1 cm kostka)
- 1 mírně navršenou čajovou lžičku soli (nahoru na okurky)
- 85 ml octa (8%) – zbytek dolít vodou
Vodu doléváme tak, aby byly okurky zcela ponořené a hladina sahala cca 1,5–2 cm pod okraj sklenice. Tento prostor je důležitý pro vytvoření podtlaku při chladnutí pro bezpečné zavaření.
💡 Na 10 kg okurek potřebujete přibližně 30 sklenic (0,72l)
Sklenice a víčka
Section titled “Sklenice a víčka”Používáme šroubovací sklenice o objemu 0,72 l se širokým hrdlem.
- Sklenice důkladně umýt (myčka na 70 °C nebo ručně saponátem).
- Sklenice sterilizovat v troubě na 150 °C po dobu 15 minut
- Víčka zalít horkou vodou - sterilizovat nejméně 10 minut
- Víčka musí být před nasazením suchá, jinak nechytnou.
Víčka nedotahovat silou! Utáhni je jen lehce – tzv. „na doraz“ prsty. Víčka musí být utažená tak, aby mohl při zavařování unikat vzduch. Po vychladnutí se díky podtlaku víčka přichytí pevně k hrdlu sklenice.
Zavařování v troubě
Section titled “Zavařování v troubě”Nejlepší zkušenosti mám se zavařováním okurek v troubě:
- Troubu předehřejeme na 150 °C (horní + dolní ohřev, bez ventilátoru).
- Do hlubokého plechu/pekáče vložíme složenou utěrku.
- Nalijeme horkou vodu (cca 85 °C) do výšky 4–5 cm.
- Vložíme sklenice s okurkami tak, aby se nedotýkaly.
- Zavařujeme 30–40 minut.
Při zavařování v troubě je nutné hlídat teplotu Ideální je dosáhnout teploty vody 80–85 °C - ve vodě a sklenicích se musí dělat jen malé bublinky, nesmí vřít. Po zavaření ihned vyndej a otoč dnem vzhůru na cca 5 minut.
Po vychladnutí:
- Víčka se musí prohnout dovnitř (podtlak).
- Pokud víčko při stisku “kliká”, sklenice nechytla – lze znovu přezavařit s novým víčkem, nebo co nejdříve spotřebovat.
Zavařování v hrnci
Section titled “Zavařování v hrnci”- Sklenice postav do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené do 3/4 výšky.
- Zahřej na 85–90 °C a drž tuto teplotu cca 25–30 minut.
Další tipy
Section titled “Další tipy”- Nepoužívej opakovaně víčka, pokud jsou zkřivená nebo poškozená.
- Nejlépe chytají víčka Orion Bio se zeleninou