🐷 Výpečky se zelím
Vypřové výpečky
- 600 g veprvového masa (vepřová plec nebo krkovice)
- 1 střední cibule
- mletý kmín
- pepř kuličky
- mletá paprika (volitelně
- stroužek česneku
Příprava výpečků
- Maso nakrájíme na větší kostky a osolíme (na cca 1% tedy 6g soli na 600 g masa).
- Cibuli nakrájíme na hrubo (větší kousky 3-4 cm).
- Česnek nakrájíme na plátky, nebo ponecháme celý.
- Vše promícháme, přidáme drcený kmín a kuličky pepře.
- Podlejeme cca 100ml vody nebo piva.
Maso během pečení kontrolujeme, ale ne moc často. Občas promíchejte. Podléváme podle potřeby - ideálně vařící vodou. Nejprve pečeme maso pod poklicí nebo alobalem. Poté odkryjeme a pečte další půlhodinu, aby se maso opeklo dozlatova.
Zelí
- 1 hlávka zelí
- 1 střední cibule
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce oleje
- sůl
- kmín
- pepř
- bobkový list
Do hrnce dáme na oleji osmahnout cibuli, přidáme na nudličky nakrájené zelí. Zelí je dobré předem vymačkat a nasolit. Přidáme cukr, sůl, kmín, pepř, bobkový list a ocet.