Skip to content

Medové Perníčky

  • 2 vejce
  • 200 - 250 g cukru moučky
  • 50 g másla
  • 3 lžíce medu - ideální je tmavý lesní med
  • 1 lžíce kaka - pokud chcete perníčky tmavší a nebo máte světlý med
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžičku sody
  • Koření - umlít nebo rozdrtit v hmoždíři
    • hřebíček - cca 8 ks
    • fenykl - cca lžičku
    • skořice - cca lžičku
    • badyán - cca 2-3 hvězdičky
    • citronová kůra z ½ citronu

Máslo a med společně rozpustit v teplé vodní lázni za stálého míchání. Těsto se díky tomu pak bude lépe zpracovávat.

Vše pořádně promícháme. Konzistence těsta se odvíjí od použitého medu - pokud je těsto moc suché je možné přidat lžičku vody nebo trochu medu.

Hotové těsto necháme 24 hodin odpočinou v lednici zabalené v potravinové folii.

Vyvalujeme cca na 3 mm (tlustší těsto = měkké perníčky, tenčí těsto = křupavé a sušší perníčky). Od tloušťky těsta se odvíjí i doba pečení.

Pro lesk potřete horké perníčky rozšlehaným vejcem s lžičkou vody. Upečené perníčky skladujte v krabičce nebo plechové dóze, kde postupně změknou.

  • 180 g moučkového cukru (dvakrát prosít)
  • 1 bílek
  • pár kapek vody
  • citrón

Moučkový cukr dvakrát přesejeme přes jemné sítko (pokud důkladně cukr neprosejete, bude se vám ucpávat zdobící trubička) Přidáme bílek a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva Pokud je poleva moc tuhá, přidáme pár kapek vody a naopak pokud je moc řídká, přidáme cukr. Polevu plníme do papírového kornoutu z pergamenového papíru nebo do speciálního zdobícího sáčku s plastovou trubičkou.

Doporučení: Do polevy můžeme přidat pár kapek citrónu, bude příjemně nakyslá. Lze obarvit potravinářským barvivem, můžeme zdobit i barevnými motivy.