Těsto
- 100 g mouka pšeničná hladká
- 100 g mouka pšeničná polohrubá
- 1 špetka soli
- 100 g másla - pokojové teploty, nakrájené na kousky
- žloutek 1 ks
- 2 až tři lžíce studené vody
Náplň koláče
- 4 jablka např. Golden Delicious, až 5 (podle velikosti), oloupaná a bez jádřince
- 3 lžíce krupicový cukr nejlépe přírodní
- 50 g másla
- 5 lžicek meruňkové zavařeniny
- 2 lžíce třešňovice nebo jiný aromatický alkohol
- Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by
měla vzhledem připomínat míchaná vejce.
- Vařečkou směs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie
a dejte na půl hodiny do ledničky
(těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě.
- Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180°C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25cm vymažte máslem.
- Jablka nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte
na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru prsty. Pokryjte ,zbytkovými‘ kousíčky
jablek a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby.
- Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut
odpočívat.
- V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/jablkovy-kolac-0