Vanilkové rohlíčky
- 250 g másla
- 350 g hladké mouky
- 110 g moučkového cukru
- 120-150 g nastrouhaných vlašských ořechů
- vanilkový lusk
- dva žloutky
- sůl (cca 1g)
- trocha citrónové kůry
Smícháme hladkou mouku a curk a vše 2x přesejeme přes cedník. Přidáme změklé máslo, dva žloutky, vanilku a jemně nastrouhané ořechy. Osolíme a přidáme trochu citrónové kůry. Zpracujeme vláční těsto, hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici odležet do ruhého dne.
Hotové těsto musí být po celou dobu studené, vždy odkrojte kousek, se kterým budete pracovat. Vytvarujte cca 1 cm širokého hada a rozkrájejte jej na 5 cm dlouhé kousky. Vytvarujte malé rohlíčky, ty pokládajte na pečící papír nebo přímo na plech vedle sebe.
:::tip[Pečení] Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150°C do růžova 10 až 15 minut. :::
Ihned po upečení jsou rohlíčky velmi křehké a musí se nechat chvíli vychladnout. Poté se ještě teplé rohlíčky obalují v moučkovém cukru. Rozležení alespoň 14 dní.