Medové Perníčky
Perníkové těsto
- 2 vejce
- 200 - 250 g cukru moučky
- 50 g másla
- 3 lžíce medu - ideální je tmavý lesní med
- 1 lžíce kaka - pokud chcete perníčky tmavší a nebo máte světlý med
- 500 g hladké mouky
- 1 lžičku sody
- Koření - umlít nebo rozdrtit v hmoždíři
- hřebíček - cca 8 ks
- fenykl - cca lžičku
- skořice - cca lžičku
- badyán - cca 2-3 hvězdičky
- citronová kůra z ½ citronu
Máslo a med společně rozpustit v teplé vodní lázni za stálého míchání. Těsto se díky tomu pak bude lépe zpracovávat. Vše pořádně promícháme až vznikne těsto. Konzistence těsta se odvíjí od použitého medu - pokud je těsto moc suché je možné přidat lžičku vody nebo trochu medu.
V lednici zabalené ve folii nechat den odpočinout. Vyvalujeme cca na 3 mm (tlustší těsto = měkké perníčky, tenčí těsto = křupavé a sušší perníčky). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.
Po upečení ještě horké perníčky potřít vajíčkem rozšlehaným s jednou lžičkou vody - pro lesk. Nechat zaschnout. Uložit do papírové bedny. Takže by se měly vyrábět cca 2-3 týdny před Vánoci.
Poleva
- 180 g moučkového cukru (dvakrát prosít)
- 1 bílek
- pár kapek vody
- citrón
Moučkový cukr dvakrát přesejeme přes jemné sítko (pokud důkladně cukr neprosejete, bude se vám ucpávat zdobící trubička) Přidáme bílek a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva Pokud je poleva moc tuhá, přidáme pár kapek vody a naopak pokud je moc řídká, přidáme cukr. Polevu plníme do papírového kornoutu z pergamenového papíru nebo do speciálního zdobícího sáčku s plastovou trubičkou.
Doporučení: Do polevy můžeme přidat pár kapek citrónu, bude příjemně nakyslá. Lze obarvit potravinářským barvivem, můžeme zdobit i barevnými motivy.