Dýňový krém
Ingredience
- cca 1 kg dýně (ideálně máslová nebo hokaido)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 mrkev
- cca třetinu celeru
- 2 petržel
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- smetana
- drcený kmín
- mletý pepř
- sůl
Oloupeme si mrkev, celer, petržel a dýni a nakrájíme na kostičky Na rozpuštěném másle orestujeme oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky. Až cibule zezlátne, přidáme prolisovaný česnek.
Poté přidáme nakrájenou zeleninu a dýni. Zalijeme vodou a vaříme do měkka.
Vše rozmixujeme a přidáme smetanu, kmín, sůl a pepř dle chuti a ještě krátce povaříme. Případně můžeme ještě znovu promixovat, aby byla polévka opravdu krémová. Pro zjemnění chuti můžeme přidat ještě trochu másla a smetanu.