Skip to content

Dýňový krém

Ingredience

  • cca 1 kg dýně (ideálně máslová nebo hokaido)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkev
  • cca třetinu celeru
  • 2 petržel
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • smetana
  • drcený kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Oloupeme si mrkev, celer, petržel a dýni a nakrájíme na kostičky Na rozpuštěném másle orestujeme oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky. Až cibule zezlátne, přidáme prolisovaný česnek.

Poté přidáme nakrájenou zeleninu a dýni. Zalijeme vodou a vaříme do měkka.

Vše rozmixujeme a přidáme smetanu, kmín, sůl a pepř dle chuti a ještě krátce povaříme. Případně můžeme ještě znovu promixovat, aby byla polévka opravdu krémová. Pro zjemnění chuti můžeme přidat ještě trochu másla a smetanu.