Skip to content

Čočková polévka

Ingredience

  • hrnek zelené čočky (cca 250 g)
  • střední cibule a stroužek česneku
  • 2 ks mrkve
  • lžíce oleje nebo máslo
  • klobása, uzené maso nebo slanina (není nutné)
  • vločky na zahuštění
  • sůl a pepř

Postup

Polévku můžeme vařit v klasickém hrnci, ale nejrychlejší je tlakový hrnec.

Nejprve si připravíme všechny ingredience. Namočte čočku na cca 20 minut do vody. Nakrájejte mrkev a cibuli na kostičky. Pokud máme tak nakrájíme klobásu nebo uzené maso.

Osmažíme cibuli, přidáme česnek, klobásu a vše ještě krátce orestujeme. Přidáme mrkev a opět krátce orestujeme. Nakonec zalijeme horkou vodou (cca 1,5 litru) a přihodíme čočku. Přidáme hrst vloček na zahuštění. Osolíme, opepříme dle chutí.

:::tip[Čočka v tlakovém hrnci] V tlakovém hrnci stačí čočku vařit 16 minut :::

Pokud vaříme v klasickém hrnci, vaříme cca 30 minut do změknutí čočky.

Kdyby vám výsledná polévka přišla příliš řídká, stačí ji částečně promixovat tyčovým mixérem. Další možností je přidat zásmažku z hladké mouky a másla.