Čočková polévka
Ingredience
- hrnek zelené čočky (cca 250 g)
- střední cibule a stroužek česneku
- 2 ks mrkve
- lžíce oleje nebo máslo
- klobása, uzené maso nebo slanina (není nutné)
- vločky na zahuštění
- sůl a pepř
Postup
Polévku můžeme vařit v klasickém hrnci, ale nejrychlejší je tlakový hrnec.
Nejprve si připravíme všechny ingredience. Namočte čočku na cca 20 minut do vody. Nakrájejte mrkev a cibuli na kostičky. Pokud máme tak nakrájíme klobásu nebo uzené maso.
Osmažíme cibuli, přidáme česnek, klobásu a vše ještě krátce orestujeme. Přidáme mrkev a opět krátce orestujeme. Nakonec zalijeme horkou vodou (cca 1,5 litru) a přihodíme čočku. Přidáme hrst vloček na zahuštění. Osolíme, opepříme dle chutí.
:::tip[Čočka v tlakovém hrnci] V tlakovém hrnci stačí čočku vařit 16 minut :::
Pokud vaříme v klasickém hrnci, vaříme cca 30 minut do změknutí čočky.
Kdyby vám výsledná polévka přišla příliš řídká, stačí ji částečně promixovat tyčovým mixérem. Další možností je přidat zásmažku z hladké mouky a másla.