Kynutý švestkový koláč s drobenkou
- 500 g hladké mouky (nebo směs 300 g hladké 200 g polohrubé)
- 200 ml mléka
- 200 g jemného pískového cukru
- 2 vajíčka
- 30 g droždí (nevažte, odhadem odkrojte tři čtvrtiny ze dvaačtyřicetigramové kostky)
- 100 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- 45 švestek (1,5 kg)
Droždí smícháme s mlékem (ohrátým na cca 30 stupňů) a lžičkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku, rozpuštěné máslo a sádlo s olejem, vajíčky atd. závěrem přidáme kvasek. Hotové těsto necháme cca hodinu kynout (zakryté ideálně potravinovou fólii s dostatkem vzduchu).
Drobenka
- 50 g másla
- 30 g moučkového
- 20 g hnědého cukr krystalu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- hrubá mouka
Očistíme s napůlíme švestky (cca 1 kg) a hustě poklademe celý povrch koláče. Zasypeme drobenkou
Vymazaný plech vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Roztáhneme těsto po celém plechu
- poklademe švestkami, posypeme drobenkou a necháme ještě 20 minut odpočinout.
:::tip[Pečení] Pečeme na 180°C cca 35-40 minut :::