Perník na plech
Promíchejte si nejprve sypké suroviny:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1 lžička jedlá soda
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 vanilkový cukr (nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu)
- 2 lžíce kakaového prášku
- špatka soli
Mouku můžeme nakombinovat s žitnou moukou, ale to už je na vás. Doporučuji použíz maximálně 1/2 hrnku žitné mouky - jinak je těsto příliš husté.
a pak přidejte tekuté suroviny
- 1/2 hrnku rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
- 1 hrnek mléka
- 3-4 lžíce povidel
- 2 lžíce med (volitelně)
- 1 ks vejce
Těsto můžete ještě vylepšit ořechy, rumem nebo strouhanými jablky.
Poleva na perník
- 140 g cukru krupice
- 100 ml vody
- 100 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %
Vodu s cuktem vaříme 5 minut. Poté necháme vychladnout cca 10 minut (směs je velmi horká). Do tohoto sladkého sirupu přidáme nalámanou čokoládu a promícháme. Upečenou buchtu potřeme marmeládou a naneseme čokoládu.