Drobenkový koláč
Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 3/4 balíčku prášku do pečiva
- 150 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 200 g másla
Jablečná náplň:
- cca 1 kg jablek
- 1 pudinkový prášek vanilkový
- 1/2 lžíce skořice
- 120 g cukr krupice (dle chuti a sladkosti jablek)
Postup:
- Oloupané a nastrouhané jablka smícháme s pudinkem, skořicí a cukrem.
- V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přidáme vejce a na kostičky nakrájené máslo. Vypracujeme těsto.
- Těsto rozdělíme na dvě části. První část těsta použijeme na spodek, druhou na drobenku.
- Vyšší pekáček o rozměrech cca 35×30 cm vyložíme pečicím papírem.
- Polovinu drobenky nasypeme do pekáčku, uhladíme do rovnoměrné vrstvy.
- Na drobenku rozprostřeme jablkovou náplň.
- Na jablka nasypeme druhou polovinu drobenky.
Příprava koláče:
Před pečením:
Hotový koláč: