🍋 Citronová buchta
- 250 g měkký tvaroh
- 3 ks vejce
- 200 g máslo změklé
- citron z jednoho citronu
- 270 g polohrubá mouka
- 1 ks vanilkový cukr
- 220 g cukr krupice
- 1 ks prášek do pečiva
- tuk nebo formy
- moučkový cukr nebo citronová poleva
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme změklé máslo (lze i částečně rozpuštěné), tvaroh (pokojová teplota), jemně nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše dobře promícháme.
Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto krémové konzistence dáme do připravené formy: vyšší pekáček, dortová forma…a rovnoměrně uhladíme.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dorůžova, cca 30-40 minut - vyzkoušíme špejlí. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem nebo polít citronovou polevou.