Skip to content

🐷 Výpečky se zelím

Vypřové výpečky

  • 600 g veprvového masa (vepřová plec nebo krkovice)
  • 1 střední cibule
  • mletý kmín
  • pepř kuličky
  • mletá paprika (volitelně
  • stroužek česneku

Příprava výpečků

  1. Maso nakrájíme na větší kostky a osolíme (na cca 1% tedy 6g soli na 600 g masa).
  2. Cibuli nakrájíme na hrubo (větší kousky 3-4 cm).
  3. Česnek nakrájíme na plátky, nebo ponecháme celý.
  4. Vše promícháme, přidáme drcený kmín a kuličky pepře.
  5. Podlejeme cca 100ml vody nebo piva.

Maso během pečení kontrolujeme, ale ne moc často. Občas promíchejte. Podléváme podle potřeby - ideálně vařící vodou. Nejprve pečeme maso pod poklicí nebo alobalem. Poté odkryjeme a pečte další půlhodinu, aby se maso opeklo dozlatova.

Zelí

  • 1 hlávka zelí
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • bobkový list

Do hrnce dáme na oleji osmahnout cibuli, přidáme na nudličky nakrájené zelí. Zelí je dobré předem vymačkat a nasolit. Přidáme cukr, sůl, kmín, pepř, bobkový list a ocet.